075-6310050

 

Faalangst

Faalangst

Na meer dan 25 jaar ervaring te hebben opgedaan in theorielessen en praktijklessen, zijn wij ons ook gaan verdiepen in verkeers- en rijangst.

Faalangst

faalangstDe lessen zijn niet speciaal bedoeld voor mensen met faalangst, dus leerlingen die meerdere keren gezakt zijn voor het rijexamen (hoewel deze groep er natuurlijk ook baat bij kan hebben), maar meer voor mensen die al van slag raken bij het idee dat ze de weg op moeten. De groep die het autorijden om die reden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Moeten ze echt met de auto op pad, dan kunnen ze al in paniek raken als er bijvoorbeeld een fietser voor ze rijdt.

De reden voor faalangst kan verschillende achtergronden hebben; een ongeluk wat iemand heeft meegemaakt, het verkeer wat steeds drukker worden, ouder worden. Wat de reden ook mag zijn, de lichamelijke ongemakken zijn vaak hetzelfde; van transpireren, trillen, hartkloppingen, hoofdpijn en verkrampte spieren tot nachtmerries en emotionele uitbarstingen.

Een ander probleem is dat faalangst door de omgeving vaak niet begrepen worden, en wordt afgedaan als overdreven. Vaak leidt dit onbegrip tot nog meer weerstand om te gaan rijden. Herkent u hetgeen hierboven beschreven staat, dan is het misschien al een schrale troost om te weten dat u hier niet alleen in staat. In Nederland zijn ongeveer 1 miljoen mensen met een rijbewijs die, in meer of mindere mate, kampen met verkeers- of rijangst. Door nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, krijgt de cursist/cliƫnt meer zelfvertrouwen wat de angst voor het autorijden in veel gevallen kan verminderen of geheel kan wegnemen. De volgende stap is dan daadwerkelijk een afspraak maken (de eerste overwinning). Wees niet bang dat u meteen moet gaan rijden. De instructeur heeft eerst een gesprek met u. Dit kan op de rijschool, of in de vertrouwde omgeving van u eigen huiskamer. Tijdens dit gesprek kunt u alles kwijt over u angst (wat vaak al een opluchting is), waardoor de instructeur zich een beeld kan vormen. Het verdere verloop van de les is dan geheel afhankelijk van het gesprek.

Heeft u na deze beknopte uitleg over dit moeilijke onderwerp nog vragen dan kunt u gerust even bellen of een email sturen naar de autorijschool.

Telefoon: 075-6310050
Email: info@autorijschooldeschans.nl